In ons onderzoek staan vier vragen centraal, die wij in onze verschillende deelonderzoeken over ondersteunend, verrijkend en vervangend onderwijs proberen te beantwoorden:
Voor het ondersteunend onderwijs hebben wij vorig jaar allereerst een verkennende studie uitgevoerd om beter in beeld te brengen wat er reeds bekend is over de functies en effecten van bijlessen en andere vormen van aanvullend onderwijs met een onderwijsondersteunende functie (ook wel ‘schaduwonderwijs’ genoemd). Voor een tweede studie hebben we interviews gehouden met deelnemers aan aanvullend onderwijs, om beter in beeld te krijgen welke functie dit onderwijs vervult in hun schoolloopbaan, vanuit de vraag: wat zoeken en vinden ze daar wat ze thuis of op school niet vinden? De publicatie hierover is momenteel under review bij een wetenschappelijk tijdschrift.
Op dit moment voeren we voor een derde studie gesprekken (‘focusgroepen’) met ouders, schooldirecteuren en aanbieders van aanvullend onderwijs over de vraag welke taken bij welke partij zouden moeten worden belegd in de driehoek thuis-school-aanvullend onderwijs. Tot slot willen we komend jaar nog een studie uitvoeren naar de relatie tussen de inrichting van het onderwijsstelsel – in het bijzonder het moment en de wijze van selectie bij de overgang van primair naar voortgezet onderwijs – en de deelname aan aanvullend onderwijs.
Voor het verrijkend onderwijs wordt momenteel gekeken naar effecten van deelname aan de Weekendschool en aan IMC Basis, dat soortgelijk aanbod realiseert onder schooltijd. Hiervoor is gebruik gemaakt van alumni-enquêtes en van vragenlijsten die aan leerlingen worden voorgelegd.
Voor het vervangend onderwijs is een kwalitatieve aanpak gekozen. Momenteel worden zes casussen gedetailleerd uitgeplozen: wat doen ze daar precies, hoe en waarom, en wat zijn de opbrengsten van deze projecten volgens deelnemers en aanbieders?
Uit elk deelproject komen verschillende onderzoekspublicaties voort. Daarnaast zullen we het komende jaar gezamenlijk werken aan de ontwikkeling van een handreiking, die iedereen die zich bezighoudt met aanvullend onderwijs – als uitvoerder, partner, subsidiegever of afnemer – kan helpen om beter zicht te krijgen op het landschap van aanvullend onderwijs: wat is het, waarin begeef je je, hoe verhoudt het zich tot thuis, school of ander aanbod, welke vragen zijn relevant om over na te denken? We gaan niet voorschrijven hoe het moet, maar we willen de lessen die we uit ons onderzoek kunnen halen graag op een toegankelijke manier kunnen meegeven aan iedereen die zich met aanvullend onderwijs bezighoudt.