Leren en ontwikkelen in verschillende contexten

Jongeren leren en ontwikkelen zich in verschillende omgevingen, netwerken en relaties. Dit noemen we ‘contexten’. Maar hoe leren jongeren precies? En welke rol speelt de digitale wereld daarin? Bovendien lijken jongeren veel stress te ervaren, wat hun ontwikkeling in de weg kan staan. Met ons onderzoek willen we inzicht krijgen in de ontwikkeling van de huidige generatie jongeren. En zorgen dat alle jongeren in Nederland blijven horen tot de gelukkigsten ter wereld.

NWA Jeugd in ontwikkeling 01

Onderzoeksthema’s:

Overgangen

Overgangen tussen leer- en ontwikkelingscontexten kunnen risico’s met zich meebrengen. De overgangen die in het onderwijssysteem zijn ingebouwd sluiten bijvoorbeeld niet altijd goed aan bij de behoeften en situaties van een leerling of student. En wettelijke leeftijdsgrenzen kunnen obstakels vormen voor een geleidelijke overgang en warme overdracht in de zorg. En denk ook aan de verbinding tussen scholen en jeugdzorginstellingen. 

Centrale onderzoeksvragen:

  1. Wat zijn de risico’s van overgangsmomenten en discontinuïteit tussen contexten, en wat zijn de effecten van een betere aansluiting?
  2. Welke aanpassingen in wet- en regelgeving, beleid en praktijk zijn nodig om de overgangen binnen en tussen de verschillende contexten soepeler te laten verlopen en beter te laten aansluiten bij de ontwikkeling van individuele kinderen en jongeren?
Betekenisvol leren

De schoolmotivatie van Nederlandse leerlingen is – in vergelijking met andere landen – relatief laag. Deze motivatie kan mogelijk worden vergroot door meer aan te sluiten bij hun leefwereld en interesses. Daar ligt de basis voor betekenisvol leren op school. En natuurlijk in een actueel curriculum dat aansluit bij hedendaagse inzichten over leren. Naast ‘formeel leren’ op school zijn er andere vormen van leren: informeel en non-formeel. Dat laatste gebeurt bij georganiseerde activiteiten zoals sport of scouting. 

Centrale onderzoeksvragen: 

  1. Hoe kunnen we ervoor zorgen dat het curriculum actueel blijft en het onderwijs aansluit bij hedendaagse inzichten over leren?
  2. Wat is er nodig op het gebied van curriculum, didactiek en vaardigheden van onderwijsprofessionals om het onderwijs beter te laten aansluiten bij de leefwereld van de jeugd, maar ze ook te verleiden tot het betreden van nieuwe leefwerelden?
  3. Hoe kunnen formeel leren, non-formeel leren en informeel leren beter verbonden worden? En hoe is dat van invloed op de motivatie van jeugdigen?
Digitale wereld

Niet eerder spendeerden jongeren zo veel tijd online. Sociale media worden vaak gezien als risicofactor; verslaving of cyberpesten liggen op de loer. Die negatieve effecten van sociale media krijgen in onderzoek veel aandacht. De positieve kanten blijven onderbelicht: het vormen van je identiteit en verbeteren van relaties met leeftijdgenoten bijvoorbeeld. Digitale media helpen ook om onderwijs af te stemmen op de behoeften van individuele leerlingen en relaties te leggen tussen het leren op school en het leven buiten de school. 

Centrale onderzoeksvragen:

  1. Wat zijn de positieve en negatieve effecten van sociale media, internet, AI en beeldschermgebruik op de ontwikkeling van jeugdigen en hun functioneren in de samenleving? 
  2. Wat is ervoor nodig in opvoeding en onderwijs om jongeren digitaal weerbaar te maken en hun weerbaarheid tegen online gevaren, zoals desinformatie, cyberpesten en sexting te vergroten?
  3. Hoe kunnen digitale media worden gebruikt voor adaptief en betekenisvol onderwijs en effectieve opvoedingsondersteuning? 
Stress

We weten dat de stress die jeugdigen ervaren om te presteren in de laatste jaren sterk is toegenomen. Maar er is nog veel onduidelijk over stress. Wij willen weten waar die toename precies vandaan komt en hoe jongeren stress kunnen hanteren. En manieren vinden waarop opvoeders, leraren en hulpverleners kunnen omgaan met stress bij jeugdigen.

Centrale onderzoeksvragen:

  1. Wat zijn de maatschappelijke oorzaken van de toename in stress om te presteren bij jeugdigen? 
  2. Wat zijn omstandigheden en situaties die stress teweegbrengen bij jeugdigen en hoe kunnen zij weerbaar gemaakt worden tegen stress?
  3. Wat zijn de gevolgen van stress bij ouders voor de opvoeding, zorg en het onderwijs? 

Niet eerder spendeerden jongeren zo veel tijd online: zes uur per dag. Sociale media worden vaak gezien als risicofactor; verslaving, cyberpesten liggen op de loer. Die negatieve effecten van social media krijgen in onderzoek veel aandacht. De positieve kanten blijven onderbelicht: het vormen van je identiteit en verbeteren van relaties met leeftijdgenoten bijvoorbeeld. Digitale media helpt ook onderwijs af te stemmen op de behoeften van individuele leerlingen en relaties te leggen tussen het leren op school en het leven buiten de school.

Centrale onderzoeksvragen: 

  1. Wat zijn de positieve en negatieve effecten van sociale media, internet en beeldschermgebruik op de ontwikkeling van jeugdigen en hun functioneren in de samenleving?
  2. Wat is ervoor nodig in opvoeding en onderwijs om jongeren mediawijs te maken en hun weerbaarheid tegen online gevaren, zoals cyberpesten en sexting, te vergroten?
  3. Hoe kunnen digitale media worden gebruikt voor adaptief en betekenisvol onderwijs en effectieve opvoedingsondersteuning?

Projecten binnen Leren en ontwikkelen

Doen wat werkt in de Jeugdzorg
1 categorie   geel

Doen Wat Werkt in de Jeugdzorg

Met een belangrijk thema uit de Hervormingsagenda Jeugd gaat dit onderzoeksconsortium aan de slag: het verbeteren van de kwaliteit van het leren op de werkvloer van jeugdprofessionals: hoe leer je, hoe zorgen we dat nieuwe kennis en vaardigheid écht beklijft en wordt toegepast?

Sociale cohesie in de klas
Drie categorien

Sociale cohesie in de klas

Dit onderzoeksproject richt zich op het versterken van sociale cohesie in de klas. Samen met leraren en leerlingen kijken we naar huidige en nieuwe manieren om sociale cohesie te versterken en te meten in klassen en scholen met een grote sociaaleconomische en culturele diversiteit.

Gelijke kansen in jeugdgezondheidzorg
Drie categorien

Gelijke kansen in Jeugdgezondheid

Het doel van dit onderzoek is om op basis van de inzichten uit het onderzoek de jeugdgezondheidzorg te versterken. En opeenstapeling van risicogedrag zoveel mogelijk te voorkomen.

De kracht van ontmoeting
Drie categorien

Kracht van ontmoeting

Ouder- en Kindteams (OKT) en andere sociale wijkteams werken hard aan de aansluiting met de leefwereld en behoeften van kinderen, jongeren en ouders. Dit onderzoeksproject volgt verschillende ‘praktijken van ontmoeting’, waarmee het Amsterdamse OKT investeert in open kennismaking en verbinding met de wijk. 

Stress Less
2 categorien   bruin   geel

Stress Less

Stress is iets wat veel jongeren en volwassenen kennen. Jongeren krijgen op steeds jongere leeftijd te maken met langdurige stress, en soms zelfs met een burn-out. Toch is stress niet alleen negatief. Daarom is het belangrijk om jongeren uit te leggen wat stress is, hoe stress ontstaat en hoe zij goed met stress om kunnen gaan zodat de stress niet verergert maar juist afneemt.   

Aanvullend onderwijs
Drie categorien

Aanvullend onderwijs

Met dit project spelen we in op de ontwikkeling dat leren en ontwikkelen van kinderen en jongeren steeds meer buiten de school plaatsvindt. 

NWA jeugdzorg thema's
Thema's

NWA-route Jeugd investeert in nieuw onderzoek over en met jeugd, dat kan bijdragen aan een gezonde, veilige en rechtvaardige samenleving voor een nieuwe generatie. Dit doen we aan de hand van vragen uit de samenleving.

De route heeft gekozen voor een vernieuwende invalshoek door kinderen en jongeren centraal te stellen in een integratieve wetenschapsagenda; verschillende domeinen en specialismen rondom de jeugd worden meer met elkaar verbonden, vanuit het perspectief van de jeugd. Er zijn drie belangrijke vraagstukken die als thema's (gamechangers) in toekomstig onderzoek kunnen fungeren. 

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door:

Logo 1
Logo nwa
Logo
Logo color dark