Het project bestaat uit drie fasen.
Fase 1 – Stress Lessen. In fase 1 krijgen alle leerlingen van alle leerniveaus in de onderbouw van het voortgezet onderwijs drie lessen over stress. De drie lessen worden verspreid over drie weken. Tijdens deze lessen leren leerlingen over stress in het algemeen, hoe ze stress kunnen herkennen en algemene tips om stress te voorkomen of te verlagen. De lessen worden klassikaal gegeven door iemand van het Stress Less Project team of door de eigen mentor. Het Stress Less Project team bestaat uit afgestudeerde psychologen en (ortho)pedagogen of bijna afgestudeerde studenten Psychologie, Pedagogiek, of een vergelijkbare studie. In de toekomst kunnen docenten deze lessen geven en bij een van de deelnemende scholen worden de docenten hier al voor getraind.
Fase 2 – Vaardigheidstrainingen. Na de Stress Lessen kunnen leerlingen die dat willen een verdiepende training volgen. Ze kunnen kiezen uit twee trainingen. Eén training focust op sociale vaardigheden. Deze training is voor leerlingen die sterker in hun schoenen willen staan bij sociale situaties (bijvoorbeeld vrienden maken of een gesprek aanknopen). De andere training focust op stress op school. Deze training is voor leerlingen die beter om willen gaan met (prestatie)druk en toetsen. De trainingsbijeenkomsten worden op school gegeven door professionele trainers en bestaan in totaal uit zeven bijeenkomst, verspreid over zeven weken. De leerlingen zitten bij de training in kleine groepen van maximaal tien leerlingen.
Fase 3 – Individuele begeleiding. Na de trainingen kunnen er leerlingen zijn die meer hulp kunnen gebruiken, omdat er misschien meer aan de hand is dan de lessen en trainingen kunnen oplossen. Mocht dit het geval zijn, dan gaan de trainer, de mentor (en/of iemand anders van school), en de leerling zelf met elkaar in gesprek om te bespreken wat de beste vervolgstap is.