Volg het laatste nieuws

Wil je op de hoogte blijven? Volg ons op LinkedIn!

Toegekend kleur roze letters

13 juni 2025

Innovatieve Projecten 2024: subsidie toegekend

Onlangs is er subsidie toegekend aan twee onderzoeksprojecten binnen de Call for Proposals Innovatie Projecten 2024. Graag feliciteren we Lysanne te Brinke en Yara Toenders met het project ‘Shaping school mental wellbeing through youth participation’, en Arjen van Assen met ‘Onder één dak: geïntegreerde jeugdhulp in het speciaal (basis)onderwijs’. 

STEM afbeelding

26 mei 2025

Betrek meertalige ouders bij het rekenonderwijs aan hun kinderen

Waarom denken we nog steeds dat het goed is voor meertalige kinderen om alleen Nederlands te spreken op school? Volgens Erin Gail MacDonald is dat principe allang achterhaald. Sterker nog: we moeten juist de thuistaal van die kinderen veel beter benutten, zo betogen Erin en haar collega-onderzoekers. Vooral als het gaat om rekenen en andere technische vakken. In het Multi-STEM-project onderzoeken zij hoe scholen, wetenschapsmusea en ouders hierin hun rol kunnen pakken. Erin vertelt over haar project, dat gericht is op de ouders.

Didactiek blond meisje

28 april 2025

Project Pedagogy of Hope completed!

We are delighted to announce the completion of our "Pedagogy of Hope" project, funded by the Dutch Research Agenda (NWA-route Jeugd). Together with a transdisciplinary team from the faculties of Social Sciences, Geosciences, in collaboration with Stichting Technotrend and secondary education teachers, we developed lesson packages for high school students. The lessons focused on climate change, future thinking, and active hope. Lessons were tested by enthusiastic teachers. Their valuable feedback helped us to further improve the materials.

Nieuws nwa

28 april 2025

Project Pedagogiek van de Hoop afgerond!

Met veel enthousiasme delen we de resultaten van het afgeronde Pedagogiek van de Hoop-project. Dit project, gefinancierd door de NWA-route Jeugd, heeft ons veel geleerd over klimaatonderwijs, toekomstdenken en actieve hoop. Hieronder lees je de belangrijkste punten.

Regenbooggezinnen goed

24 april 2025

Werken aan counseling bij draagmoederschap

In steeds meer ‘regenbooggezinnen’  worden kinderen geboren dankzij draagmoederschap. Maar we hebben geen counselingprocedures beschikbaar om deze kinderen, ouders en draagmoeders goed te begeleiden. Gelukkig wordt daar sinds 2022 in een onderzoek van NWA-route Jeugd hard gewerkt. We spraken de onderzoekers voor een update.

Lezende kinderen

8 april 2025

Leesonderwijs herontwerpen in digitale tijden

Na de zomer van 2023 ging onder de vleugels van de NWA-route Jeugd het onderzoeksproject ‘LeesEvolutie’ van start, gericht op het verbeteren van leesonderwijs in Nederland in digitale tijden. Els Stronks leidt het project en praat ons bij over een cruciaal thema dat al het leesonderzoek op scherp zet: generatieve AI, zoals ChatGPT en andere chatbots die bijvoorbeeld héél goede samenvattingen maken van boeken die je niet hebt gelezen.

Kennisrotonde   Hoe voelen leerlingen zich

31 januari 2025

Hoe gaat het met onze leerlingen?

Elke docent maakt zich wel eens zorgen om het welbevinden van leerlingen. Vaak worden klassenuren ingevoerd om daaraan te werken. Dankzij de Kennisrotonde zagen twee vmbo-docenten dat ze veel breder konden kijken en het welbevinden zelfs echt kunnen ‘meten’.  “Dat we het welbevinden via het klassenuur konden verbeteren, was wat utopisch van ons.”

Collaborative workshop Bram 001 1224x816 c default

22 mei 2024

Collaborative Workshops NWA-ORC call 2024; aanmelden nog mogelijk!

Onlangs heeft de eerste Collaborative Workshop voor de NWA-ORC call 2024 in de Jaarbeurs Utrecht plaatsgevonden. Voor deze call for proposals binnen de NWA-route ‘Jeugd in ontwikkeling, opvoeding en onderwijs’ met het thema 'Versterken van sociale relaties tussen leerlingen op school, ter bevordering van hun mentale gezondheid' zijn negen initiatieven ingediend. Aanmelding voor de tweede Collaborative Workshop op woensdagmiddag 29 mei is nog mogelijk!

Stockfoto scholieren call IP 1224x816 c default

15 mei 2024

Call for Proposals Innovatieve Projecten 2024: Making Youth Approaches Emergent

De Call for Proposals Innovatieve Projecten 2024 staat open! Jonge onderzoekers kunnen een aanvraag indienen binnen het thema ‘Making Youth Approaches Emergent‘, als opvolger van ‘Making Youth Knowledge Matter’. Hieronder is de inhoud van de call met de voorwaarden te lezen, en eveneens de volledige Call for Proposals (met de aanvraagprocedure en formele voorwaarden, ook vanuit NWO) en het aanvraagformulier te downloaden.

Afbeelding NWA ORC call bijgesneden e1710174191389 3 1224x816 c default

11 maart 2024

NWA-call Onderzoek op Routes door Consortia 2024 online

Achter de schermen van NWA-route Jeugd wordt hard gewerkt door de nieuwe boegbeelden Gonneke Stevens, Sui Lin Goei en Bram Orobio de Castro. De eerste call binnen de Nationale Wetenschapsagenda staat inmiddels online, met als thema: ‘Versterken van sociale relaties tussen leerlingen op school, ter bevordering van hun mentale gezondheid’

Image1 2 1 1224x816 c default

27 oktober 2023

Doen Wat Werkt in de jeugdzorg

Er is veel aan de hand in de jeugdzorg. Twee jaar geleden buitelden alle partijen over elkaar heen met rapporten dat het slecht ging. De handen werden ineengeslagen en er kwam een hervormingsagenda. Met een belangrijk thema uit die agenda gaat nu een onderzoeksconsortium aan de slag: het verbeteren van manieren van leren op de werkvloer voor jeugdprofessionals: hoe leer je, hoe zorgen we dat nieuwe kennis en vaardigheid écht beklijft en wordt toegepast? ‘Doen wat werkt’ heet het zesjarige programma. Het is onderdeel van de route Jeugd van de Nationale Wetenschapsagenda.

Image1 1 1224x816 c default

23 oktober 2023

Beter leren lezen

De leesvaardigheid in Nederland holt achteruit. Al jaren breken deskundigen zich er het hoofd over en volgen nieuwe lesmethodes en interventies elkaar op. Nog zonder het gehoopte resultaat. Een onderzoeksteam onder leiding van prof. dr. Els Stronks gaat dit tij keren, zo is de hoop en verwachting bij de Nationale Wetenschapsagenda. Els gaat met wetenschappers, docenten en kinderen aan de slag in een grootschalig onderzoeksprogramma. “Iedereen heeft de schuld al eens gekregen van de tegenvallende resultaten, maar wij gaan vooral op zoek naar een nieuw fundament en komen met structurele verbeteringen. En daar hebben we iedereen bij nodig.”

Image1 1224x816 c default (1)

23 oktober 2023

Jongeren, strafrecht en … vertrouwen

Je bent jong en je vreet iets uit, dus je krijgt straf. Maar hetzelfde vergrijp leidt niet altijd tot dezelfde straf. En bepaalde groepen jongeren komen vaker met de politie in aanraking. Die ongelijkheid kent verschillende oorzaken waarmee wetenschappers, openbaar ministerie, jeugdprofessionals én jongeren samen aan de slag gaan: structureel monitoren wat er écht gebeurt, werken aan vertrouwen en regelgeving verbeteren. Het project heet ‘In search of trust (IST)’. Het is onderdeel van de route Jeugd van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA).

Image1 1224x816 c default (1)

10 oktober 2023

Zorgen voor minder chronische stress bij jonge kinderen

Chronische stress bij jonge kinderen: hoe sporen we die op en wat kunnen we doen om het te voorkomen? In een omvangrijk onderzoeksproject gaan onderzoekers samen met professionals uit de praktijk én met ouders op zoek naar antwoorden op die vraag. En vooral: praktische interventies. Het project heet Healthy Early Life Start (HEALS) Applied. Het is onderdeel van de route Jeugd van de Nationale Wetenschapsagenda (NWA).

Image1 1224x816 c default 1224x816 c default

22 september 2023

Onderwijs op maat ‘versus’ vaste groepen?

Inhoudelijke kennis over het onderwerp, goede aandachtspunten voor het programmateam en verdiepende gesprekken met de betrokken onderwijsprofessionals, dat is het resultaat van het contact dat Sanne Burggraaff had met de Kennisrotonde. Sanne is afdelingsmanager van de dienst Onderwijs van het MBO College Hilversum. Ze wilde weten of een wisselende groepssamenstelling een negatief effect heeft op de sociale veiligheid in mbo-klassen.

Boegbeelden

28 juni 2023

NWA-route Jeugd vernieuwt!

NWA-route Jeugd proudly presents: drie nieuwe boegbeelden! Zij staan direct voor de mooie taak om de inhoudelijke onderzoeksrichting voor de komende twee jaar te bepalen, ergens op het snijvlak van ontwikkeling, opvoeding en onderwijs. 

10 1224x816 c default

19 juni 2023

Liepen jonge kinderen een ontwikkelingsachterstand op in de coronaperiode?

Orthopedagoog Gemma den Hollander vroeg aan de Kennisrotonde of de waarnemingen op ‘haar’ scholen kloppen: kinderen in de kleutergroepen lijken na de coronaperiode een achterstand te hebben in hun ontwikkeling. Haar brede vraag werd ‘onderzoekbaar’ gemaakt en het antwoord verscheen online, zoals alle antwoorden. “De Kennisrotonde heeft een enorme achterban met professionals, ik hoef het niet in mijn eentje uit te zoeken.” 

Image1 2 1224x816 c default

12 mei 2023

Er is radicaal engagement nodig om ruimte te maken voor jongeren

Hoogleraar Femke Kaulingfreks gaf de participatielezing 2023 de titel ‘Geen participatie maar ruimte voor eigenwijsheid’ mee. Halverwege het laatste woord houdt ze een pauze: eigen wijsheid. “Jongeren maken zich echt wel druk over de wooncrisis, de jeugdzorgwachtlijst, het klimaat. Alleen ze spreken zich uit op hun eigen manier, in hun eigen vorm en taal.” 

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door:

Logo 1
Logo nwa
Logo
Logo color dark