Diversiteit en (on)gelijkheid 

De grote diversiteit aan achtergronden en kenmerken van kinderen en jongeren gaat nog te vaak samen met ongelijkheid in kansen. En met wisselende effectiviteit van preventie en interventie. Hoe zorgen we ervoor dat álle jongeren kunnen meedoen en zich optimaal kunnen ontwikkelen? En is de toenemende focus op het individu en op gepersonaliseerd leren wel even gunstig voor iedereen?

NWA Jeugd in ontwikkeling 02

Onderzoeksthema’s:

Ongelijke toegang tot ondersteuning en hulp

Ouders met een HBO- of WO-opleiding zijn vaak beter in staat hun kinderen te helpen met schoolwerk dan andere ouders. Ook weten zij beter hun weg te vinden naar passend onderwijs of opvoedingsondersteuning en is het voor hen eenvoudiger om hier zelf aan mee te betalen. De vraag is dan ook hoe we ondersteuning en hulp even toegankelijk voor iedereen?

Centrale onderzoeksvragen:

  1. Welke factoren stimuleren of belemmeren ouders en jeugdigen om ondersteuning of hulp te zoeken of te aanvaarden?
  2. Hoe kan gelijke toegang tot ondersteuning en hulp op alle gebieden van functioneren voor alle jeugdigen en hun ouders gerealiseerd worden?
  3. Wanneer is ingrijpen gerechtvaardigd als ouders en jeugdigen zelf de weg naar hulp niet zoeken of vinden terwijl die wel nodig is, en hoe kan dat effectief gebeuren?
Sociaaleconomische positie en Gezondheid

De sociaaleconomische positie van het gezin waarin je opgroeit, heeft een grote invloed op je gezondheid. De Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid stelt dat het cruciaal is om in te zetten op jongeren die opgroeien in gezinnen met een lage sociaaleconomische positie, omdat dit veel gezondheidsproblemen gedurende het gehele leven kan voorkómen.

Centrale onderzoeksvragen:

  1. Welk beleid en welke interventies dragen bij aan het versterken van het gezondheidspotentieel van jeugdigen die opgroeien in gezinnen met een lage sociaaleconomische positie?
  2. Wat is er nodig om het gezondheidspotentieel van deze groep beter te benutten? 
  3. Hoe kan een gezondere leefstijl gestimuleerd worden, thuis, op school en bij vrijetijdsbesteding, bij jongeren in het algemeen en deze groep in het bijzonder? 
Sociale uitsluiting

Jongeren die opgroeien in armoede, jongeren met een migratieachtergrond, LHBTI+ jongeren, biculturele jongeren, jongeren met een licht verstandelijke beperking -- zij lopen allemaal risico om buitengesloten te worden. Dit kan grote gevolgen hebben voor hun ontwikkeling. We weten nog te weinig over de oorzaken van sociale uitsluiting. Hoe werkt de groepsdynamiek van uitsluiting? Welke maatschappelijke processen spelen hier welke rol in? Hoe kunnen we uitsluiting voorkomen en verhelpen? 

Centrale onderzoeksvragen:

  1. Wat zijn de oorzaken van sociale uitsluiting van verschillende groepen jeugdigen? 
  2. Hoe kan de samenleving (en kunnen organisaties daarbinnen) bijdragen aan het voorkomen en verhelpen van sociale uitsluiting? 
Digitale ongelijkheid

Om te kunnen functioneren in de huidige samenleving heb je digitale vaardigheden nodig. Jongeren (en volwassenen) worden sterk beïnvloed door sociale media, algoritmes en partijen die de content hiervan sturen. Het is voor jongeren (en volwassenen) niet eenvoudig met deze beïnvloeding om te gaan. Hier ligt een grote rol voor het onderwijs. Maar voorlopig lijkt het onderwijs die ongelijkheid zelfs te vergroten door kwaliteitsverschil tussen scholen op dit vlak.

Centrale onderzoeksvragen:

  1. Welke jeugdigen lopen een groter risico op digitale beïnvloeding? En wat hebben zij nodig om hiermee om te gaan? 
  2. Wat is er nodig aan begeleiding en onderwijs zodat digitale ontwikkelingen de ongelijkheid in de samenleving niet vergroten? 

Kinderen die opgroeien in een uitkeringsgezin hebben drie keer zoveel kans dan gemiddeld om zelf ook van een uitkering te moeten rondkomen. Intergenerationele overdracht kan dus achterstand en risico met zich meebrengen. Dat betekent niet dat intergenerationele overdracht per definitie moet worden voorkomen. Want ook positieve eigenschappen zoals weerbaarheid en zelfvertrouwen worden doorgegeven.

Centrale onderzoeksvragen:

  1. Welke factoren spelen een rol in de intergenerationele overdracht van achterstand en risico?
  2. Wat is er nodig om intergenerationele overdracht van achterstand en risico te doorbreken?
  3. Welke factoren spelen een rol in de intergenerationele overdracht van sociale vaardigheden, weerbaarheid en zelfvertrouwen?
Personalisering

De afgelopen decennia draaien opvoeding, onderwijs en jeugdbeleid om individuele ontwikkeling. Steeds meer maatwerk, eigen leerroutes, eigen regie en gepersonaliseerde interventies. Dit kan echter ook ongelijkheid en ongelijkwaardigheid vergroten. Omdat in het onderwijs niet iedereen gebaat is bij gepersonaliseerd leren. Niet iedereen kan zijn eigen leerproces sturen. En in de zorg geldt hetzelfde: niet iedereen heeft de vaardigheden om zelf zorg te regelen en verantwoord medicijnen te gebruiken.

Centrale onderzoeksvragen:

  1. Hoe kunnen gedifferentieerde of gepersonaliseerde interventies en opvoedings- en leeromgevingen aansluiten bij individuele verschillen in ontwikkeling en leren, op een manier die de talenten en mogelijkheden van jeugdigen bevordert en de ongelijkheid niet verder vergroot? 
  2. Welke vaardigheden hebben jeugdigen nodig om zelf de regie te kunnen voeren als het gaat om hun ontwikkeling in verschillende domeinen? 
  3. Welke vaardigheden hebben ouders en professionals nodig om jeugdigen zelf de regie te laten voeren? 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor.

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor. Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipis cin elit. Nunc purus libero, interdum sed blandit acp retium facilisis turpis. Donec dictum neque veloran tristique egestas nulla mollis dui lorem dolor.

Projecten binnen Diversiteit en (on)gelijkheid   

Videovoorbeeld01
2 categorien   roze

Jongeren, strafrecht en vertrouwen

Dit project heeft als doel om het wederzijds vertrouwen te versterken tussen instanties in het strafrechtsysteem enerzijds en jongeren met een migratieachtergrond en/of zwakkere sociaaleconomische positie anderzijds.

Regenbooggezinnen
2 categorien   roze   bruin

Regenbooggezinnen

Sinds 2020 is het in Nederland mogelijk voor man-man koppels om een baby te krijgen met behulp van een draagmoeder en een eiceldonor, met als resultaat de eerste geboorte van een kind op 5 augustus 2021. In dit project wordt kennis verzameld om counselingrichtlijnen en trainingen te ontwikkelen.

Stressless
2 categorien   roze

Multilingual voices in STEM education

De thuistaal van meertalige kinderen wordt onvoldoende benut in het Nederlandse onderwijs. Onderzoekers gaan meertalige strategieën ontwikkelen voor het leren van rekenen én wetenschap en techniek. 

Sociale cohesie in de klas
Drie categorien

Sociale cohesie in de klas

Dit onderzoeksproject richt zich op het versterken van sociale cohesie in de klas. Samen met leraren en leerlingen kijken we naar huidige en nieuwe manieren om sociale cohesie te versterken en te meten in klassen en scholen met een grote sociaaleconomische en culturele diversiteit.

Gelijke kansen in jeugdgezondheidzorg
Drie categorien

Gelijke kansen in Jeugdgezondheid

Het doel van dit onderzoek is om op basis van de inzichten uit het onderzoek de jeugdgezondheidzorg te versterken. En opeenstapeling van risicogedrag zoveel mogelijk te voorkomen.

De kracht van ontmoeting
Drie categorien

Kracht van ontmoeting

Ouder- en Kindteams (OKT) en andere sociale wijkteams werken hard aan de aansluiting met de leefwereld en behoeften van kinderen, jongeren en ouders. Dit onderzoeksproject volgt verschillende ‘praktijken van ontmoeting’, waarmee het Amsterdamse OKT investeert in open kennismaking en verbinding met de wijk. 

Aanvullend onderwijs
Drie categorien

Aanvullend onderwijs

Met dit project spelen we in op de ontwikkeling dat leren en ontwikkelen van kinderen en jongeren steeds meer buiten de school plaatsvindt. 

NWA jeugdzorg thema's
Thema's

NWA-route Jeugd investeert in nieuw onderzoek over en met jeugd, dat kan bijdragen aan een gezonde, veilige en rechtvaardige samenleving voor een nieuwe generatie. Dit doen we aan de hand van vragen uit de samenleving.

De route heeft gekozen voor een vernieuwende invalshoek door kinderen en jongeren centraal te stellen in een integratieve wetenschapsagenda; verschillende domeinen en specialismen rondom de jeugd worden meer met elkaar verbonden, vanuit het perspectief van de jeugd. Er zijn drie belangrijke vraagstukken die als thema's (gamechangers) in toekomstig onderzoek kunnen fungeren. 

Dit project wordt mede mogelijk gemaakt door:

Logo 1
Logo nwa
Logo
Logo color dark